בעת שבני זוג מגיעים אל ההחלטה לסיים את נישואיהם, בין אם הדבר מתקבל בהסכמה ובהדדיות ובין אם תוך מחלוקת וסכסוך, הרי שהדבר מביא לטלטלה קשה ולתחושה כאילו והקרקע נשמטת מתחת לרגליהם.
לצד החשש מפני אי-הוודאות האופפת את העתיד, בתוך מערבולת הרגשות, אנשים המצויים לפני הליך גירושין מתקשים לעשות סדר בתוך בליל חלקי הפאזל ולצייר לעצמם תמונה שלמה של התהליך אותו יצטרכו להשלים.
להלן יצרנו עבורכם מדריך מקיף המסביר אילו מחלוקות והיבטים יש ליישב במסגרתו של הסכם גירושין, וכן ערכנו תרשים המתמצת את עיקרי הדברים לנוחיותכם.
כמה מילים על הסכם הגירושין
כלל ברזל בדיני הגירושין הוא לשקוד על הסכם גירושין שיהא מקיף ומפורט ככל הניתן; הסכם שיכיל בתוכו סוגיות שונות ועד לרזולוציות הקטנות ביותר.
מטרתו של ההסכם לא רק להסדיר את היחסים שבין בני הזוג המתגרשים, אלא גם לענות על שאלות, סוגיות ותהיות שעשויות לעלות בעתיד.
יטיבו הצדדים לעשות אם יכריעו בכל סוגיה וסוגיה במסגרת הסכם הגירושין, וביחס לכל דבר ועניין. בכך יימנעו מהם ספקות שיתעוררו בעתיד, ובכך יקלו על עצמם בפתיחתו של פרק חדש בחייהם.
זוהי המטרה העליונה והחשובה ביותר העומדת לנגד עיניהם של כל עו"ד המלווים את בן או בת הזוג.
מטרת הסכם הגירושין
ראשית כל, לסיים את הנישואין כמה שיותר בדרכי נועם. אין זו סיסמה, ומומלץ להשתדל לסיים את מערכת היחסים בצורה נעימה וקלה בסיטואציה שמיילא איננה קלה ונעימה כלל (כמובן אם הדבר מתאפשר והצד השני משתף פעולה).
שנית, מטרת הסכם הגירושין היא להקל על בני הזוג המתגרשים ביום שאחרי. לדעת בדיוק היכן נמצאים הילדים, עם מי הם נמצאים, כיצד חלוקת המזונות מתקיימת, מהם זמני השהות ולענות גם על שאלות פרטניות כגון: מה עושים כאשר ישנה התנגשות בין זמני שהות לבין בואם של חגי ומועדי ישראל?
עלינו לבחון סוגיה אחר סוגיה, ולקחת בחשבון תרחישים שונים ומגוונים ככל הניתן; זאת כדי שלא ייוותרו כל ספקות, תהיות ואי-בהירות.
ובקצרה - מטרת העל
מטרת העל שלנו היא לעשות לנו חיים קלים יותר עכשיו וחיים קלים יותר בפתיחתו של פרק ב'.
לחסוך את הריבים והסכסוכים המשפטיים, ולהמשיך הלאה שכן עוד חוויות רבות מצפות לנו בהמשך החיים.
האם הגירושים נערכים בהסכמה ובהדדיות?
במידה וכן, מצוין – פונים למשרד עורכי דין המתמחה בדיני הגירושין והמשפחה, ועורכים את ההסכם שמיד נפרט עליו.
במידה ואין הסכמה שאותה ניתן לגבש אל עבר הסכם גירושין מפורט, הרי שאין מנוס מהגשת תביעות לבתי המשפט בין אם בית הדין הרבני ובין אם בית המשפט לענייני משפחה.
מדובר בתהליך בו כל אחד מן הצדדים ישכור את שירותיו של עורך דין שייצג את האינטרסים האינדיבידואליים שלו.
באשר לתביעת גירושין ותביעות הנובעות מכך, אשמח להפנותכם למאמר הבא >>>
נושא הילדים
אפתח בנושא החשוב מכול עבור רבים מבני הזוג המתגרשים, והוא סוגיית הילדים המשותפים.
אחריות הורית וזמני שהות
במידה ולבני הזוג ישנם ילדים, עלינו לבחון שאלה מהותית: מיהו ההורה הנושא באחריות ההורית העיקרית? או האם שני ההורים רוצים לשאת באחריות הורית שוויונית?
עלינו לבחון סוגיות שונות ומנגנונים שונים דוגמת: מי מחליט בנושאי רפואה? חינוך? חתימה על מסמכים דוגמת אישור יציאה לטיול שנתי מטעם בית הספר? אלו הם נושאי אחריות עליהם אמונים שני ההורים.
ניתן להחליט בהסכמה (או שלא בהסכמה במקרים מסוימים) כי הסמכות לקבלת החלטות תהא נתונה לצד הורה אחד בלבד (נושא שלא נרחיב עליו, אך הוא עונה לשם אפוטרופסות בלעדית).
יש לציין בהסכם מה ייעשה עם הילדים בהיבט זמני השהות וחלוקתם, היכן יהיו הילדים, וכיצד להבטיח להם יציבות וקרקע בטוחה שעל-פיה ידעו היכן הם נמצאים בכל נקודת זמן.
כל גורמי החינוך והרווחה, לרבות בתי המשפט רואים בכך כנר לרגליהם, וטובת הילד היא זו העומדת בראש מעייניו של החוק.
הדבר בנוסף נועד להפחית מתחים, לחצים ומחלוקות בין ההורים; מתי שהדברים ברורים ומנוסחים בקפידה ובפירוט בהסכם, הרי שנוצר מנגנון בין שני הצדדים.
שאלת המגורים
עלינו גם להתייחס לשאלת המגורים הקבועים. ברירת המחדל היא כמובן בראש ובראשונה ישראל.
מכאן נרד לרזולוציות קטנות יותר ונבחן באיזו עיר מתגוררים הילדים, ונבחן את האפשרות של מעבר לעיר אחרת. יש להתייחס גם לריחוק הגיאוגרפי שבין האם לאב.
מה יקרה אם אחד מן הצדדים יחליט לעבור מרמת גן לנתניה? זהו היבט משמעותי שיכול לפגוע במרקם היחסים העדין ממילא. אפשר וחשוב להגדיר תרחישים מסוגים אלו בהסכם ברור ומפורט.
מזונות ילדים
על ההורים להגדיר ביניהם במסגרת הסכם הגירושין את הצרכים של ילדיהם: במה מסתכמים צורכיהם של ילדיהם? ומהן היכולות הכלכליות של כל אחד מן ההורים?
כמובן שכל מקרה של מזונות ילדים הוא לגופו, שכן ישנם מקרים ובהם בן הזוג עבד והתקדם בפן המקצועי, זאת בעוד שבת הזוג טיפלה במסירות בילדים ובטיפול השוטף לבית. היבט שכזה איננו יכול לפסוח מעל לראשו של בית המשפט.
יש לדון בשקיפות מלאה כמה כל צד מרוויח, מהי יכולתו הכלכלית של כל אחד מן הצדדים, ולקבוע את סכום המזונות
ייקבע מנגנון מסודר וברור, ולצד זאת מנגנון דינמי שלוקח בחשבון נסיבות שעשויות להשפיע על תשלום המזונות כגון גיל הילדים ומשתנים נוספים.
היבטים נוספים
תמיד כאשר אנו נשאלים על תפקידו וחשיבותו של עו"ד גירושין, אנו מסבירים את היכולת של אדם בעל ניסיון לצפות את העתיד ולהימנע מתרחישים שבני הזוג המתגרשים יתקשו להעלות על דעתם.
הנה דוגמה נוספת שתופתעו לגלות, אך היא לעתים חומקת מתחת לרדאר: יציאה לחו"ל עם מי מבין ההורים.
חלוקת הרכוש
האם לבני הזוג רכוש משותף?
האם הצדדים מסכימים לאותה הפרדה רכושית? קרי כל צד יישאר עם הרכוש שלו, ובחוזה נציין כי לא תקום כל טענה או תהיה כנגד הצד השני.
גם אם הצדדים יחליטו כי אין להם כל רכוש משותף, הרי שנשאלת השאלה האם הם מסכימים על כך באופן מוחלט.
על הצדדים לקחת בחשבון את כל הרכוש שנצבר, בין אם על שם שניהם, ובין אם על שם אחד מהם.
בהקשר למטלטלים, ההסכם חייב להכיל מנגנון ברור לגבי המטלטלים שלוקח עמו כל אחד מן הצדדים, זאת אם לא חלה הסכמה ביניהם. התכשיטים שיש בדירה, והתמונות וכיוצא בזאת; יש לבצע חלוקה התואמת את הסכמות הצדדים בין אם זו חלוקה שיויוונית ובין אם לא.
נספר כי היו מקרים ובהם ערכנו רשימות ארוכות ומפורטות המונות במדויק מהו הרכוש לו טוען הצד שייצגנו.
בהיבט הרכושי, אין מדובר רק בתכולת הדירה/הבית, ויש לקחת בחשבון זכויות שצבר כל אחד מן הצדדים ביחד ולחוד בעניין זכויות כספיות, ניירות ערך, השקעות ופיקדונות, זכויות פנסיוניות, זכויות לפיצויים, זכויות סוציאליות של כל אחד מן הצדדים ולמעשה כל דבר שניתן להעלות על הדעת.
את החלוקה בין הצדדים ניתן לערוך בהסכמה בין בני הזוג, או שימונה איש מקצוע (דבר הנהוג גם כאשר ישנה הסכמה והדדיות בין בני הזוג המתגרשים) לרבות רואה חשבון או אקטואר.
חלוקת דירה / נכסי נדל"ן
שאלה הנובעת מהיבט הרכוש, אך שראויה להתייחסות נפרדת היא אם לצדדים או לאחד מן הצדדים ישנה דירה ו/או נכסים אחרים.
עתה אנו נכנסים אל התחום בו דיני המקרקעין משיקים לדיני המשפחה והגירושין.
במידה וישנו נכס נדל"ן, ראשית נבחן האם מדובר בנכסים משותפים הרשומים על שני הצדדים או שמא הנכס רשום על שמו של צד אחד.
במידה והנכס רשום על שם שני הצדדים, עלינו לדון בפירוק שיתוף במקרקעין.
במידה והנכסים אינם רשומים על שם שני הצדדים, נשאלת השאלה: האם מסכימים הצדדים לחלוקה לפי אופן רישום הבעלות?
במידה ושוררת הסכמה בין הצדדים, כל צד ממשיך עם זכויותיו שלו. במידה ואין הסכמה שכזאת (למשל: בן הזוג טוען שהדירה שהייתה רשומה על שם אשתו שימשה את שניהם, טופחה על-ידי שניהם ועל-כן הוא מבקש להחשיבה בחלוקת הרכוש), הרי שהצדדים יידרשו לקבוע בין אם במו"מ ובין אם בהכרעה משפטית את אופן החלוקה.
נסביר מעט על הליך פירוק שיתוף
במידה ונכס המקרקעין רשום על שם שני בני הזוג, ישנן שתי אפשרויות:
- אחד מן הצדדים יכול לקנות את הזכויות על הדירה מן הצד השני
- יכולים שני הצדדים לנסות ולמכור את הדירה יחד
מה יהא בגורל הנכס במידה ובני הזוג לא מצליחים למכור את דירתם?
במידה ובפרק הזמן המשותף לא הצליחו בני הזוג למכור את הנכס, הרי שלכל אחד מן הצדדים עומדת האפשרות לפנות מכוח הסכם הגירושין למנגנון כונס נכסים.
מטרתו תהיה למקסם את מחיר הנכס למקסימום האפשרי, ועם זאת יש לציין שכונס הנכסים יגבה עשרות אחוזים (כ-30 אחוז) שכר טרחה. לכן מומלץ לנסות ולמכור את הנכס יחדיו בפרק הזמן הקיים.
מוניטין ונכסי קריירה
מחלוקת נוספת שיש ליישב במסגרת הסכם הגירושין הוא נושא איזון המשאבים וזכויות. באומרנו זכויות, אנו מתכוונים לזכויות פנסיוניות, נכסי קריירה ומוניטין שצבר מי מבני הזוג.
המונחים "מוניטין" ו"נכסי קריירה" מתייחסים להיבטים מסוימים של הנכסים הבלתי-מוחשיים של אחד מבני הזוג, שיכולים להיות בעלי ערך כלכלי משמעותי.
מוניטין הוא הערך הנוסף שנוצר לעסק או לפרט בשל שמו הטוב, מיקומו, ולקוחותיו הקבועים. כך למשל, אם לאחד מבני הזוג יש עסק או מקצוע שמבוסס על מוניטין אישי כמו עורך דין, רופא או אומן, יתכן שיעריכו את המוניטין כחלק מהנכסים הכלכליים המשותפים לחלוקה.
נכסי קריירה כוללים השכלה, הכשרה מקצועית, ויכולות שנצברו במהלך הנישואין, שיכולים להוביל להכנסה עתידית מוגברת. לדוגמה, אם אחד מבני הזוג השקיע זמן ומשאבים בלימודים או בהתמחות מקצועית בזמן שהשני סיפק תמיכה כלכלית או אישית, יתכן שיתחשבו בכך בחלוקת הנכסים או במתן מזונות.
האם העובדה שלא יישבנו מחלוקת מסוימת תמנע מאתנו להתגרש?
בית הדין הרבני שלו האחריות הבלעדית על אישור הגירושין, יבקש לבחון אם הקצוות שנותרו בין בני הזוג סגורים ואם כל הרכיבים הנדרשים קיבלו את המענה. במידה וכן, יאשר בית הדין הרבני את הגירושין ובזאת נגמר הסיפור.
ומה אם ישנם רכיבים שעוד טרם נקבע גורלם? במידה והנושאים בהם דנו לרבות: מזונות, זמני שהות, דירה, מטלטלים וכיוצא בכך עוד טרם באו על פתרונם המלא, בית הדין ידרוש לדעת כיצד הצדדים מתכוונים לפתור את הסוגייה והיכן הדברים עומדים כעת.
יודגש כי הצדדים יכולים להתגרש ולהותיר, למשל, תביעה רכושית שתתברר בבית המשפט. בית הדין לא יימנע מלתת גט כשהצדדים מביעים הסכמה כללית. הוא ינבור בנושא ויבקש לדעת ולהבין היכן מתבררת התביעה ומה עתידים המתגרשים לעשות בעניין זה.