זמני שהות

דן לימור עורך דין משפחה

מאת: עורך דין דן לימור

הסדרי ראייה הנקראים היום זמני שהות הינם מסגרת זמן מוגדרת מראש במהלכה נפגש הילד עם הורהו הלא משמורן. כשם שהמשמורת יכולה להיקבע על ידי שני ההורים בהסכמתם כך יכולים להיקבע בין ההורים זמני שהות. 

בהיעדר הסכמה תידרש הערכאה השיפוטית, בהתאם לשיקול דעתה ובסיוע חוות דעתם של הגורמים המקצועיים, להכריע בדבר היקף זמני השהות השבועיים, משך זמנם, מקום קיומם ואופיים, לרבות אפשרות לינת הילד אצל ההורה הלא משמורן. בתוך כך, אף לצורך שינוי בזמני השהות, בין אם להרחבתם ובין אם לצמצומם תידרש הכרעת הערכאה השיפוטית.

לזמני השהות קיימת חשיבות רבה:

  • ראשית, נועדו זמני השהות לשמור על קיומו של קשר תקין של הילד עם הורהו הלא משמורן. 
  • שנית, משמעות זמני השהות אף רחבה יותר, שכן בקיום זמני שהות שהוגדרו ונקבעו מראש נוצרת שגרה התורמת ליציבות בחיי הילד והוריו המורגלים ללוחות זמנים ולמפגשים קבועים באופן המאפשר לילד ולהוריו לתכנן בקפידה ומבעוד מועד את סדר יומם. 

לכן, הפרת זמני השהות, על כל צורותיה, עשויה לגרור עמה סנקציות כנגד הצד המפר.

זמני שהות המקובלים עשויים להתקיים פעמיים במהלך השבוע ובכל סוף שבוע שני כאשר בכל הנוגע לחופשות ממוסדות החינוך ו/או חגים חלוקת הזמן בו ישהו הילדים במחיצת כל אחד מההורים תהיה שווה.

כיצד נקבעים זמני השהות?

נציין את המובן מאליו ושאת זמני השהות יכולים ההורים לקבוע בינם לבין עצמם בהסכמה מלאה ובהדדיות.

אולם אם הצדדים אינם מגיעים להסכמה באשר לזמני השהות אצל כל אחד מן ההורים, אין מנוס אלא מלהביא את הסוגייה להכרעתו של בית המשפט אשר יבחן את הימים והשעות שבהם הקטין ישהה אצל כל אחד מן הצדדים, בהתאם לעיקרון טובת הילד. עיקרון טובת הילד יש להדגיש, עומד כנר לרגליו של בית המשפט בבואו להכריע בסוגיות מעין אלו.

ככלל, זכותו של כל אחד מן ההורים לזמני שהות עם ילדו. זוהי זכות בסיסית וזהה לזכותו של הילד לקשר עם כל אחד מהוריו.

במידה ומתעוררות שאלות המטילות דופי באחד מן ההורים, שאלות אלו צריכות להיבדק ולהיבחן על-ידי הערכאה המשפטית, בין אם מדובר בשאלות המעוררות חשש למסוכנות הנשקפת מצד אחד מן ההורים, טענות בדבר הפרת זמני שהות, איחורים, מצבים בהם הקטין הופקר, סיטואציות המשקפות חוסר אחריות, אי-הצבת גבולות, או כל טענה אחרת שיש בה כדי לפגוע בהתפתחותו של הקטין, ברגשותיו ובטובתו.

הערכאה המשפטית תיעזר לרוב בלשכות הרווחה הממוקמות בסמיכות למקום מגוריו של הילד. לעתים ייעזר בית המשפט בגורמי מקצוע נוספים כגון מומחים בעניינו של הילד, יועצים, מטפלים וכיוצא בכך, כדי להניח על שולחנו חוות דעת הנוגעת לזמני השהות המיטיבים עם הילד.

האם זמני השהות יכולים להוות ככלי נקם בידי אחד מן ההורים?

למרבה הצער, רווחת התופעה בה הצדדים חוששים שמא היבט מסוים בתביעות הכרוכות בהפרדת הכוחות, יובילו לפעולות נקם הנעזרות בהחלטותיו של בית המשפט.

כמו בכל תביעה, הרי שעל הערכאה השיפוטית להתרשם אם מדובר בתביעה כנה, אמיתית ושיש בה ממש ממידת רצינותו של ההורה.

כך למשל, לא אחת הוגשו תביעות מצד הורה בעניינו של קטין, שמה שהנחה את התובע, היה למרבה הצער, לא טובתו של הילד, צרכיו, רצונותיו ורגשותיו, כי אם ניסיון פסול להשתמש בזמני שהות כאמצעי לנקם באחד מן הצדדים. היו גם מקרים בהם נעשה שימוש בזמני שהות כאמצעי להפחתת או ביטול חיוב במזונות.

בית המשפט יבדוק את הדברים היטב, ויבחן שאכן התביעה נעשית מטעמים כנים בלבד.

במידה ומידת הרצינות של אחד מן הצדדים, שיתוף הפעולה שלו והרציונל מאחורי דבריו, לא יעמדו בקריטריונים של בית המשפט, הרי שהוא ידע לזהות זאת ולמנוע פעולות נקם, או שימוש לקוי וציני בזמני שהות.

האם ניתן להגיש בקשה לשינוי זמני שהות?

כמו בתביעות רבות הנוגעות לקטינים, גם הסוגייה של זמני השהות, מעצם אופייה וטבעה, נתונה לשינויים עד הגיעו של הקטין לגיל 18.

כך למשל, במקרה שאחד מן ההורים מיעט לראות את הקטין ושזמני השהות עמו היו מצומצמים; יכול ההורה לדרוש את פתיחתו של ההסכם ככל והיה הסכם בין ההורים, או לשנות פסק דין שניתן בעניינם. ההורה יכול לדרוש לשהות במחציתו של הילד לזמני שהות רחבים ומשמעותיים יותר.

כפי שכבר צוין, בית המשפט יידרש לבחון את יכולותיו, מסוגלותו, רצינותו ומידת שיתוף הפעולה של אותו ההורה, כמו גם את רצונו של הילד, נכונותו להרחיב את זמני השהות, כל זאת בכפוף ליכולתו של הילד להביע את עמדתו בהתאם לגילו (ראו גם שמיעת הילד).

בית המשפט יבקש לקחת בחשבון את לוח הזמנים והשגרה אליהם מורגל הילד. כך לשם ההמחשה, נטייתו של בית המשפט תהיה שלא לשנות את לוח הזמנים של הילד שהשתתף בחוג במהלך השבוע, כל זאת רק כדי לרצות מי מבין ההורים המבקש לשנות את זמני השהות.

התייעצו עם משרדנו

בכל שאלה והתייעצות בנושא זמני שהות, אנו מזמינים אתכם להתייעץ עם עורך דין גירושין מטעם משרד עורכי דין משפחה וגירושין דן לימור.

לפרטים נוספים צרו עמנו קשר טלפוני או השאירו פניה באתר.

תוכן עניינים
שתפו מאמר זה
מלאו את הפרטים ואנו נשוב אליכם בהקדם:
תחומי שירות

נגישות