מינוי אפוטרופוס לבגיר הוא תהליך משפטי שמטרתו להבטיח את רווחתו והגנתו של אדם שאינו מסוגל לדאוג לעצמו בשל מוגבלות כלשהי. במקרים מסוימים, בית המשפט עשוי למנות עמותה חיצונית לשמש כאפוטרופוס, במקום למנות אדם פרטי.
להלן במאמר זה, נבקש לבחון את הנסיבות בהן עשויה להתמנות עמותה כאפוטרופוס חיצוני עבור אדם בגיר מעל גיל 18. ובכל שאלה והתייעצות בנושא זה, הינכם מוזמנים לפנות למשרדנו.
חוסר קרובים או בני משפחה מתאימים
במקרים בהם אין קרובים או בני משפחה שיכולים או מעוניינים לשמש כאפוטרופוסים עבור אדם אשר מצבו מצריך זאת, בית המשפט עשוי לפנות לאפשרות של מינוי עמותה חיצונית.
אין לחשוב כי מדובר אך ורק באדם ללא קרובי משפחה, ויש לזכור כי רק אדם המעוניין להיות אפוטרופוס, אכן ניתן למנותו כאחד. אין אפשרות לכפות זאת על איש. כך למעשה, אם קרובי המשפחה לא מעוניינים לשמש בתפקיד, הרי שעמותה מספקת פתרון מקצועי ומוסדר לטיפול באדם הנתון לאפוטרופסות.
חוסר יכולת של קרובי משפחת האדם
לעיתים, קרובי המשפחה אינם רוצים או לא רוצים, כי אם אינם מסוגלים לשמש כאפוטרופוסים בשל מוגבלות אישית, חוסר זמן או חוסר ידע וניסיון בניהול ענייני אפוטרופסות.
יש להבין כי לצד הזכות הגדולה שיש בכך, לסייע לאדם ולקבל עבורו את החלטותיו בנסיבות מאתגרות, הרי שזהו תפקיד שמביא עמו נטל רב ואחריות כבדה.
במקרים כאלה בהם קרובי המשפחה אינם יכולים מסיבות שונות, בין אם רפואיות ובין אם מקצועיות כיוון שאינם יודעים כיצד לעסוק בנושאים סבוכים וביורוקרטיים שונים, הרי שעמותה חיצונית עם מומחיות בתחום יכולה לספק טיפול מתאים ומקצועי יותר.
קונפליקטים משפחתיים
כאשר קיימים סכסוכים משפחתיים או קונפליקטים אחרים העלולים לפגוע בטיפול באדם, הרי שבית המשפט יכול לבחור למנות עמותה חיצונית כאפוטרופוס.
סכסוכים וחילוקי דעות יכולים להתגלע לעתים קרובות. מה שמעניין את בית המשפט, ו/או את גורמי הרווחה השונים או האפוטרופוס הכללי, הוא השורה התחתונה: האם האדם שעבורו מונה האפוטרופוס אכן מקבל את המענה על כל צרכיו, או שמא קיים חשש להזנחה משמעותית.
עמותה חיצונית יכולה להעניק טיפול אובייקטיבי וניטרלי, ללא השפעות שליליות הנובעות מקונפליקטים פנימיים במשפחה.
הצורך במומחיות מסוימת
ישנם מצבים בהם נדרש טיפול מיוחד או ניהול מורכב של ענייני האדם שעבורו יש למנות אפוטרופוס כגון ניהול נכסים או טיפול רפואי מורכב.
זהו סעיף המשתלב עם הסעיפים הקודמים, ולמעשה הוא מתאר מקרה בהם האחריות כבדה ובלתי אפשרית לביצוע מבחינתם של קרובי המשפחה אשר אינם יודעים לתת מענה מדויק.
במקרים אלה, עמותה חיצונית עם מומחיות וניסיון בתחום יכולה להעניק טיפול מקצועי יותר ולהבטיח את רווחת האדם.
תהליך מינוי עמותה חיצונית לאפוטרופסות
התהליך לכשעצמו דומה מאוד לתהליך מינוי אפוטרופוס כגון קרוב משפחה. ישנם הבדלים מועטים שקצרה היריעה מלהסבירם, אך בהחלט ניתן לתאר את אופן הגשת הבקשה למינוי עמותה חיצונית לבית המשפט:
המינוי מתחיל בהגשת בקשה לבית המשפט לענייני משפחה או לבית המשפט לענייני קטינים. הבקשה כוללת את כל המידע הרלוונטי, כגון סיבות המינוי, תעודות רפואיות וחוות דעת של אנשי מקצוע.
- בדיקה רפואית וחוות דעת מקצועית: הבקשה צריכה להיות מגובה בחוות דעת רפואית המצביעה על חוסר היכולת של האדם לנהל את ענייניו האישיים והכספיים. לעיתים, בית המשפט ממנה מומחה מטעמו לבדיקה נוספת של המועמד לאפוטרופסות.
- דיון בבית המשפט והחלטה: לאחר קבלת הבקשה, בית המשפט קובע דיון בו נוכחים כל הצדדים המעורבים. בית המשפט שומע את כל הצדדים ומחליט אם לאשר את המינוי או לדחותו. אם בית המשפט מחליט שיש צורך במינוי עמותה חיצונית, הוא נותן החלטה רשמית הממנה את העמותה כאפוטרופוס.
- פיקוח ובקרה לאחר המינוי, העמותה החיצונית חייבת לדווח לבית המשפט על פעילותה באופן קבוע, בדרך כלל פעם בשנה. בית המשפט יכול לקבוע פיקוח נוסף על פעולות העמותה במידה ויש חשש לניצול או הזנחה.
התייעצו עמנו
כדי להבטיח את הטיפול המיטבי וההגנה הנכונה עבור יקיריכם, אנו ממליצים לכם לפנות לעורך דין אפוטרופסות הבקיא בתחום, ושיוכל ללוותכם בכל שאלה ובכל תהליך משפטי.
אנו במשרד עורכי דין דן לימור נשמח לספק לכם ייעוץ מקצועי בכל נושא הנוגע לאפוטרופסות, וניתן לפנות אלינו בטופס יצירת הקשר, בוואטסאפ או ביצירת קשר טלפוני.