צוואה מוקלטת

דן לימור עורך דין משפחה

מאת: עורך דין דן לימור

מהי צוואה מוקלטת ומה דינה

מטרתה של עריכת צוואה הינה לאפשר למוריש לחלק את עזבונו כראות עיניו, וזאת בניגוד לחוק הירושה הקובע סדר מובנה של יורשים בהתאם למעגלי קרבה. כלומר, במקום קביעות חוק הירושה המחלקות את העיזבון באופן כללי ובאחוזים, הצוואה יכולה להיכנס לפרטי העיזבון הספציפיים, להעמיד תנאים לקבלת החלק על ידי יורש כזה או אחר, וכאמור לבצע חלוקות שונות בהתאם לרצון המוריש.

עם זאת, על הצוואה לעמוד בדרישות מסוימות על פי הוראות חוק הירושה. הצוואה לא יכולה להתבצע בכל דרך. יתר על כן, קיימים בהחלט מצבים שבהם גם צוואה שנערכה או נמסרה באופן תקין, נתקלת בהתנגדויות עקב טענות להשפעה לא הוגנת, לאי כשירות של המוריש, בעיות טכניות ועוד. בשורות הבאות יינתן הסבר על צוואה מוקלטת – מה זה, האם הצוואה עומדת בדרישות חוק הירושה, ומתי כדאי לעשות שימוש במכשירי וידאו והקלטה שונים.

המעמד הנוכחי של צוואה מוקלטת

ראשית, חשוב להבהיר, כי נכון להיום חוק הירושה מתיר 4 דרכים לעריכת ומסירת צוואות, והן צוואה בכתב יד, צוואה בעדים, צוואה בפני רשות וצוואה בעל פה (למדריך מפורט אודות סוגי הצוואות). כפי שניתן לראות, אף לא אחת מהדרכים הללו מתייחסת להקלטה של הצוואה, בין אם בוידיאו ובין אם באמצעות מכשיר הקלטה כלשהו. לפיכך, נכון להיום אין צוואה מוקלטת נחשבת לצוואה ערוכה וכשרה מבחינת החוק ואין היא יכולה לעמוד בפני עצמה. זאת אומרת שבמידה והקלטה כזו או אחרת של המוריש מוגשת כיום לרשם הירושות בתור צוואה, היא לא תתקבל.

אולם, לכל ידוע כי אמצעי ההקלטה והצילום לסוגיהם נעשו נפוצים מאוד ומשמשים ככלים לגיטימיים לתיעוד. שינויים אלו ניכרים גם בעולם המשפטי ואף בחקיקה, ואכן קיים תזכיר לחוק הירושה משנת 2021, המציע שעריכת צוואה בווידאו תהא אפשרית. אמנם התזכיר עדיין לא אושר, אך לכשייכנס כתיקון לחוק הירושה ניתן יהיה לערוך צוואה באמצעות וידאו תוך עמידה בדרישות שונות. הדרישות הן שבזמן ההקלטה יתועד המצווה המזדהה בשמו, אומר כי זוהי צוואתו, מוסר בעל פה את פרטי הצוואה ומציין את התאריך. על פי התזכיר יש לעשות את ההקלטה בצורה רציפה כאשר הפנים של המצווה מצולמות, ולאחר מכן לשמרה בכלי אחסון מוגן ולהפקידה אצל הרשם.

צוואה מוקלטת

מתי והאם כדאי להסתייע בצוואה מוקלטת?

אם כן, נכון להיום צוואה מוקלטת איננה תקפה, ועדיין קיימים מצבים שבהם כדאי לעשות שימוש בכלי הקלטה למיניהם ובעיקר בהסרטה חזותית. מדובר במצבים בהם קיים חשש כלשהו שיוגשו בעתיד התנגדויות לקיום הצוואה על ידי מי שרואים עצמם נפגעים מאופן חלוקת העיזבון. בהתנגדויות כאלו המוגשות לרשם הירושה ועוברות לטיפול של בית המשפט, עולות טענות לגבי אי כשירות ואי הבנה של המצווה, בעיות טכניות באופן בו נערכה הצוואה ועוד. הסרטה של המעמד בוידאו אמנם לא עומדת בפני עצמה, אך כאשר היא מצטרפת אל צוואה בפני עדים (שמוכרת כצוואה בפני עורך דין), הרי שהיא מהווה תוספת משמעותית וראיה לטובת היורשים לפי צוואה.

זאת מכיוון שבבוא היום, בעת שטענות המתנגדים תישמענה בדיון בבית המשפט, תוכל ההסרטה להביא עוד הוכחה לכך שרצון המוריש אכן קיבל ביטוי בצוואה, שהוא אכן הבין את תוכנה של הצוואה לפי שאלות שנשאלו על ידי עורך הדין לענייני צוואות, שהוא אכן חתם על הצוואה, הקריא אותה ולא הונחה על ידי אחרים לומר דבר מה, וכן הלאה.

לפרטים נוספים בנושא, הנכם מוזמנים לפנות אל משרדנו, נשמח לעמוד לשירותכם.

תוכן עניינים
שתפו מאמר זה
מאמרים נוספים
מלאו את הפרטים ואנו נשוב אליכם בהקדם:
שירותי המשרד
אודות משרד עו"ד דן לימור

נגישות